“Wat bezielt mij en wat bezielt jou?”

Onlangs herlas ik het boek ‘Leiderschap is een keuze’, uit 2010 van Dominique Haijtema. Ze doet in dit boek verslag van 26 gesprekken met, zoals zij dat noemt, de beste denkers en doeners ter wereld. Ik vond het boek een poosje geleden terug bij een verhuizing. Ik was vergeten dat ik het ooit las, zoals veel boeken die bij de verhuizing nu opnieuw door mijn handen gingen. Deze zomer was een mooi moment om te kijken of het boek me (weer) zou kunnen raken, wie weet bezielen.

Tijdens het lezen genoot ik opnieuw van haar scherpe vragen. In haar sfeerbeschrijvingen van de gesprekken schroomt ze niet om onverbloemd te schrijven over de nare trekjes van haar gesprekspartners: te veel ego; te weinig geduld; te snel op de teentjes getrapt en/of een beperkt reflectief vermogen, veelal geheel in strijd met hun eigen denkbeelden over leiderschap. Mooi, want het maakt zo zichtbaar dat we allemaal mens zijn, met positieve én negatieve eigenschappen, met onvolkomenheden en tegenstrijdigheden in onszelf. Met soms grote discrepanties tussen denken en doen.

Terwijl ik lees, kijk ik geregeld naar buiten: “Hoe kan en wil ik betekenisvol zijn en mijn passie voor dienend leiderschap delen? Hoe draag ik mijn steentje bij aan een samenleving die meer in balans komt en waar vertrouwen het wantrouwen overwint?’

Naar binnen kijk ik tijdens de mijmeringen over mijn eigen leiderschap: als directeur/bestuurder, als adviseur, als docent, als partner en moeder. Ik voel me krachtig bij de herinnering aan mooie innovaties in de dienstverlening en goed verlopen fusies. Gevoelens van onmacht en kwetsbaarheid komen boven bij de gedachten aan het moment waarop ik de organisatie noodgedwongen moest splitsen vanwege een naar verwachting te verliezen aanbesteding. Ik voel de trots bij filmfragmenten waarin medewerkers vertellen over het vertrouwen en de ruimte die ze van me kregen. En ook bij alle prachtige ontmoetingen en verhalen op de bruiloft van een van onze kinderen.

Ik sta stil bij de enkele momenten waarop het woord ‘bezield’ die andere betekenis kreeg: “Wat bezielt mij in godsnaam?” Wanneer was ik bezield, wanneer raakte ik de bezieling kwijt en hoe vond ik hem weer terug? Waar geniet ik van en wie en wat heb ik lief?”

De antwoorden op deze en andere vragen deel ik graag tijdens de ontmoeting “Wat bezielt jou?” die we vanuit DoorZien adviesgroep op 3 en 4 oktober in het Dominicanenklooster in Huissen voor directeuren en bestuurders organiseren.

Wil je deelgenoot zijn van deze ontmoeting? Wil je samen met ons en anderen afwisselend naar binnen en naar buiten kijken en stil staan bij wat jou bezielt, bij leiderschap, bij betekenisgeving, bij oprechtheid, bij kracht en kwetsbaarheid, bij vakmanschap, bij passie en bezieling? Meld je dan aan voor deze bijzondere bijeenkomst. Ik zie er naar uit!

 

 

Meer weten over “Wat bezielt jou als directeur/bestuurder?”? of neem gerust contact op via ienvandoormalen@doorzienadviesgroep.nl