Wat bezielt jou?

Met twee collega’s van DoorZien adviesgroep ben ik bezig om een tweedaagse “Wat bezielt jou als directeur/bestuurder?” voor te bereiden. Tja, achteraf gezien, was het idee snel geboren, stond de titel rap op papier en was de aankondiging vlot geschreven en de deur uit. En nu …. hoe gaan we het invullen? Als ik daarover zit na te denken, dan komen er twee vragen bij mij op: “Wat is bezieling?” en “Wat bezielt mij?”.

De ziel is “de niet-materiële, spirituele component van mensen” en is “de drager van het denken, voelen en willen van de mens”. Daar waar de ziel dus ‘in’ je zit, is bezieling de merkbare buitenkant ervan. Je bezieling is “je sterke inspiratie waarmee je iets maakt of doet”. Bezieling maakt dat wat je doet echt en oprecht is, laat zien dat je een droom of passie ook daadwerkelijk met lef omzet in smoel en handelen. En vanuit je ‘in’, naar je ‘merkbare buitenkant’, naar ‘anderen raken’: je bezieling is het zelf gemotiveerd zijn en motiveren van anderen. Bezieling is iets van je eigen diepe denken en voelen blootgeven, je daarmee kwetsbaar opstellen en betekenis geven aan je handelen, om daarmee anderen te inspireren.

Bijdragen aan de ontwikkeling van mensen, dat is waar ik voor ga, wat ik mooi vind, wat ik leuk vind. Ik heb zo’n vijftien jaar les gegeven aan een universiteit. Niets mooiers dan na afloop van een college onderuit te zakken in mijn bureaustoel, moe en voldaan, omdat mijn studenten met vragen aan mij en met onderlinge discussie blijk gaven van het zetten van een stapje in hun eigen kennis en inzicht; geweldig. Ik heb pakweg vijftien jaar leiding gegeven in functies als teamleider, stafdirecteur en bestuurder. Niets waardevoller dan medewerkers de ruimte geven zich te ontplooien, te ontwikkelen als collega’s die zingeving, vrijheid en veiligheid ervaren. Nu ben ik zelfstandig ondernemer en vervul ik diverse rollen als toezichthouder, adviseur en interim leidinggevende en doe ik veel visitaties in het hoger onderwijs. Het is heerlijk om mijn ervaring en inzichten te delen met anderen, om te helpen uit-het-raam-te-kijken, te helpen analyseren, opties te laten zien en helderheid te scheppen. En om dan te zeggen: kies maar, je kunt het én je durft het!

Als jonge jongen vond ik in de plaatselijke bibliotheek het boekje de Uitvreter van de schrijver Nescio. Het werk sprak me aan, zette me aan het denken, motiveerde me. Ik heb mijn scriptie voor het vak Nederlands over Nescio gedaan. Nu pak ik nog regelmatig Nescio uit de boekenkast. Uit “De Profundis”, ofwel “uit de diepte”, geschreven 12 oktober 1918, dat is een maand voor het einde van de Eerste Wereldoorlog, weten we nu. “Uit niet te kunnen wat ik wil, uit niet te willen wat ik kon, uit te verlangen naar wat ik niet heb en naar wat ik niet ben. En uit niet te begeeren wat ik heb en niet te willen wezen waar ik ben, uit weemoed om ’t verleden, dat voorbijging en eerst daarna werd begrepen en wachten op wat komen zal en nooit zijn. – Uit mijn gruwzame melancholie en mijn ijzige eenzaamheid, uit al deze dingen die mij hadden kunnen verderven, zoals ze velen verdorven hebben, uit al deze dingen bouw ik mijn cathedraal. En mijn cathedraal staat daar als enkel vreugde, zij blinkt in de zon met haar beide torens, onvoltooid om steeds hoger te rijzen.”

De stilte en daarin het lef en de kracht, de kracht om te bouwen, aan mensen en maatschappij.

 

 

Meer weten over “Wat bezielt jou als directeur/bestuurder?”? of neem gerust contact op via abfgroen@doorzienadviesgroep.nl