“Nog nooit was ik zo benieuwd naar mijn eigen toekomst”.


Ondernemerschap én bestuurlijk leiderschap versterken

Ambitieus ondernemen
Bovenstaande uitspraak deed ik onlangs in het contact met goede vrienden. Ik had ontdekt dat ik in mijn werkzame leven tot nu toe – in onderwijs en in het sociale domein – veeleer met de toekomst van anderen was bezig geweest dan met die van mezelf. Nu, als ondernemer is er een spannende dimensie bijgekomen. Begin dit jaar startte ik met twee partners een nieuw initiatief: DoorZien adviesgroep. We willen betekenisvol zijn voor bestuurders die de eigen organisatie succesvol willen ontwikkelen. Die binnen hun invloedssfeer meebouwen aan een samenleving die in staat is – in de breedste zin van het woord – tot herstel van wat we hebben overbelast, aangetast of zijn kwijtgeraakt én die tegelijkertijd ontwikkelt en vernieuwt.

Nou, ga er maar aanstaan: dat type bestuurlijk leiderschap versterken en dat als betrekkelijk beginnend ondernemer.

De kop is er af
Inmiddels deed ik de eerste ervaringen met deze ambitie op via de begeleiding van bestuurders in het sociale domein/zorg. Zo maakte ik – samen met één van mijn DoorZien-partners – o.a. de start met een groep bestuurders die van en aan elkaar willen leren. Heerlijk om te doen. De groep kwam tot stand doordat we in uit-het-raam-kijksessies ontdekten dat bestuurders behoefte hebben om zo nu en dan ook – of juist – samen met ‘soortgenoten’ stil te staan, op adem te komen en te reflecteren. Om in veiligheid en vertrouwen te bouwen aan strategisch, bestuurlijk leiderschap. En die het fijn vinden om daarin ook de ervaring en inzichten van ervaren bestuurders te kunnen benutten. Van bestuurders die weten wat het is om succesvol te zijn maar ook teleur te stellen, die resultaten boeken maar ook falen. Die leren van fouten en die durven spelen met kracht én kwetsbaarheid.

Een ander stuur: nieuwe ontdekkingen
Het voelt fijn om op deze manier weer nieuwe facetten in mijzelf op het spoor te komen. In mijn ondernemerschap maak ik kennis met de spannende vragen of het gaat lukken de opdracht te verwerven met als belangrijk ingrediënt mijzelf als vakvrouw en met mijn persoonlijkheid. Met mijn competenties en mijn eigenaardigheden, met mijn waarden en drijfveren, met mijn ambities en verlangens, kennis en ervaring. Ik sta nu aan een ander stuur, de route is ongewis, koester mijn nieuwsgierigheid en geniet van deze mooie dubbele opgave: ondernemerschap én bestuurlijk leiderschap versterken.

Ben jij als directeur/bestuurder nieuwsgierig naar jouw toekomst en/of die van je organisatie? Wil je ervaren hoe we vanuit DoorZien daarin betekenisvol voor je kunnen zijn? Bijvoorbeeld via Uit-het-raam-kijksessies? Neem dan contact met me op. Ien van Doormalen, 06-46 166 145;  ienvandoormalen@doorzienadviesgroep.nl.