Uit-het-raam-kijk-uren

Gewenst gedrag voorleven
Onlangs vertelde een bestuurder: “Ik heb al mijn medewerkers tijd gegeven voor een wekelijkse portie ‘uit-het-raam-kijk-uren’. Ik wil dat ze bewust tijd nemen om te reflecteren, om creatieve gedachtes de ruimte te geven”. Ze gaf aan dat het voor veel medewerkers desondanks nog best lastig is om die tijd te nemen. “Ze gaan altijd voor de klant.”

Ik vroeg haar: “Heb jij zulke uren ook?  En zien jouw collega’s hoe jij deze ‘uit-het-raam-kijk-uren’ besteedt?” Er viel even een korte stilte, lang genoeg om in te zien dat dit niet het geval was. We spraken over het belang van voorbeeldgedrag: “Hoeveel van het gewenste gedrag moet je zelf laten zien? Hoe komt het dat we vergeten om het door ons gewenste gedrag van anderen zelf voor te leven?”

Het was een prachtig moment van reflectie. Nadien liet ze ons weten: “Dank voor het gesprek, ik vond het een heerlijke en nuttige besteding van mijn “uit-het-raam-kijk-uren”.

Betekenisvolle tijd
In afgelopen weken spraken we als DoorZien-partners verschillende bestuurders.  Allemaal  betekenisvolle gesprekken: voor hen én voor ons. De gesprekken eindigden steevast met de constatering dat het zo fijn was om even uit de waan van de dag getrokken te worden. Om aan de hand van slechts een paar vragen stil te staan bij waar het in organiseren en ondernemen echt om gaat.

Je zou kunnen zeggen dat de gesprekken zich ontvouwden tot ‘begeleide uit-het-raam-kijk-uren’. Er was geen hulpvraag, geen acute noodsituatie, geen coachvraag, er was alleen de nieuwsgierigheid naar elkaar. Oprechte aandacht en de uitnodiging om zonder oordeel naar de organisatie, de context en het eigen handelen te kijken om zodoende nieuwe inzichten op te doen.

Alleen of samen kijken?
Alleen uit het raam kijken is belangrijk, samen kijken geeft net dat extra’s!
Wij kijken graag met je mee.