Over tradities en over vernieuwen
Tradities in ‘s-Hertogenbosch
Op de markt in ‘s-Hertogenbosch zijn al weer een aantal weken volop de worstenbroodjes te koop. Hét teken hier dat het feest van Kerst er aan komt. Op Kerstavond, na de viering van de mis is het traditioneel worstenbroodjes eten. Ze zijn lekker; een nieuwe traditie die Rita en ik ons snel hebben aangeleerd nadat we vijf jaar geleden in ‘s-Hertogenbosch zijn komen wonen.
en in Salland
En …. Kerstavond eten we pannenkoeken met worst! We zijn opgegroeid in Holten, Salland, en daar is het een lange traditie om op Kerstavond, voor dat je naar de kerkdienst gaat, pannenkoeken met worst te eten. Met de echte Hoolt’nse pannenkoekenworst, alleen in deze tijd van het jaar te koop bij de plaatselijke slager. Pannenkoeken met worst; het is een oude traditie die Rita en ik ook al lang in stand houden.
Opveren en in beweging zetten
Onlangs was ik lid van een visitatiepanel bij een hogeschool. Ik hoorde daar de term “BHAG” kennen. Leuk die visitaties, je leert iedere keer iets nieuws. Big Hairy Audacious Goal. Surfen op internet levert een beeld: “Het brutale gezicht van je organisatie – de stip op de horizon die je mensen inspireert en in beweging krijgt.” “De kenmerken van een goede BHAG zijn: ambitieus maar niet ‘over the top’, concreet en meetbaar, doelstelling over 10 tot 30 jaar, spreekt tot de verbeelding!” Aha, nu ben ik er weer; even terug in mijn eigen boekenkast; het is wat Van der Loo, Geelhoed en Samhoud in hun boek “Kus de visie wakker” het “gewaagd doel” noemen “Waarheen gaan wij? Iets dat mensen doet opveren en in beweging zet. Het heeft betrekking op de dromen die een organisatie wenst te realiseren.”
Respect voor het verleden, zicht op het heden en oog op de toekomst
Een vraag die ik altijd stel tijdens visitaties, aan de leiding van de opleiding, het bestuur en de toezichthouders: “Kunt u in een paar zinnen schetsen, waar uw organisatie vijf jaar geleden stond, waar u de afgelopen vijf jaar op heeft ingezet en waar uw organisatie dankzij die sturing nu staat? En kunt u de visitatiecommissie schetsen waar u nu op stuurt, in het zicht van waar u over vijf jaar wilt staan?” Dit is voor mij de lakmoesproef-vraag. Dit is de basis van ons werk als DoorZien adviesgroep. Respect voor het verleden, zicht op het heden en oog op de toekomst. Betekenisvol ontwikkelen begint met kijken en zien, met luisteren en horen, met aandacht als het mooiste compliment.