Kijken uit het raam en beter doorzien

 

 

 

 

 

 


Over rust, reflectie en aandacht

“O, wat doet het me goed om op deze manier eens even stil te staan”, verzuchte een bestuurder onlangs. Er was vanuit onze kant niet heel veel voor nodig om tijdens een uit-het-raam-kijk-sessie een waterval van woorden op gang te brengen. Gaandeweg ons drie-gesprek zakte het spreektempo. De beschrijvingen werden korter. De inbreng kreeg meer focus. De rust, aandacht en (zelf)reflectie namen toe. En zo werd er een mooie stap gezet op weg naar een verdere doordenking van de persoon, de organisatie en de context.

Nieuwe energie
Het is elke keer weer bijzonder te ervaren wat het stellen van een enkele vraag of het opwerpen van een enkele gedachte, teweeg kan brengen. We genieten als het lukt om de weg van ‘de drukte in het hoofd’ naar ‘de rust in het hart’ af te leggen. Of de weg van ‘frustrerende ervaringen en belemmerende overtuigingen’ naar ‘een open mind met ruimte voor vrij denken en doen’. Dat is ook wel eens confronterend of ongemakkelijk maar nooit onveilig. Juist op deze manier, zo zien we, ontstaat er een beter zicht op de context waarin men aan het werk is. Door tijd te nemen om te zien, gaat men beter doorzien wat er nodig is om beoogde resultaten te gaan behalen. Dat geeft nieuwe energie.

Onze bedrijfsnaam ‘DoorZien adviesgroep voor oprecht en betekenisvol organiseren en ondernemen’ raakt een snaar, zo ondervinden we. “Wat mooi gekozen, zo passend bij wie en wat jullie zijn. Wat goed ook dat jullie dit doen. Want het is zo nodig”.

Minder oordeel
Het verlangen naar rust, aandacht en reflectie is aan het begin van de sessie nog niet altijd zo expliciet aanwezig. Eenmaal daar ontstaat er meer balans in het verhaal van de organisatie. Het beeld wordt meerkleurig en oordeel maakt plaats voor nieuwsgierigheid.

 

 

 

e: ienvandoormalen@doorzienadviesgroep.nl
w: www.doorzienadviesgroep.nl